Hjem > Intranett > Fra intranett til digital arbeidsplass

Fra intranett til digital arbeidsplass

Allerede i 1964 forutså science fiction-forfatteren Arthur C Clarke hendelser om vår tid, som nå er i ferd med å bli til virkelighet.

“It will be possible in that age, perhaps only fifty years from now, for a man to conduct his business from Tahiti or Bali, just as well as he could from London.”

“Almost any executive skill, any administrative skill, even any physical skill, could be made independent of distance…One day we may have brain surgeons in Edinborough operating on patients in New Zealand.”

“Men will no longer commute, they will communicate.”

“The traditional role of the city as a meeting point for man will have ceased to make any sense.”

Her er bilde av en hjerneoperasjon som foregår ved hjelp av en robotarm, som styres av en lege i rommet ved siden av.

Picture1

Allerede har ganske mange av oss muligheten til å tilbringe en ganske betydelig andel av arbeidstiden hjemme eller på hytta, og det er ikke lenger uvanlig å samarbeide tett med noen som sitter i en annen by/et annet land.  Mange bedrifter vil nok fortsatt ønske seg at alle arbeidstakerne skal stille opp og være på samme sted til omtrent samme tid, det er fortsatt noe som letter kommunikasjon og oppfølging. Men utviklingen går sin gang, og den som ikke henger med, henger bakpå.

Den fysiske arbeidsplassen er det lagt ned mye omtanke i – ergonomiske bord og stoler, lys, temperatur, og så videre. Men fremover vil den digitale arbeidsplassen være vel så viktig, og ha avgjørende betydning for arbeidsmiljø, produktivitet og kommunikasjon.

Intranett er ofte det som er eller bør være startportalen som møter den ansatte om morgenen. Her bør han/hun finne alt som trenges av IT-verktøy for å utføre dagens arbeid. Et intranett anno 2013 er ikke lenger bare et sted man finner informasjon fra ledelsen.  Det er en arena for samhandling, samarbeid, læring og kunnskapsdeling, prosjektstyring, målstyring, automatisering/støtte av arbeidsprosesser, og mye mer.

Se f.eks. intervju med kollega Christine: http://www.evita.no/ikbViewer/Content/87094/Intrasosial_dame.jpg

Og en bloggpost fra meg om fremtidens intranett: http://webstrategi.net/2010/06/22/fremtidens-intranett/

Har din bedrift formet arbeidstakernes digtale arbeidsplass? Er du i ferd med å bli hengende bakpå? Her fra en undersøkelse utført av Cisco:

«Oslo 2. november 2010: Arbeidstakere ønsker frihet til å jobbe når som helst og hvor som helst, og denne friheten er de villige til å ofre mye for. I en fersk undersøkelse gjennomført av IT-selskapet Cisco svarer to av tre respondenter at de anser fleksibilitet, mobilitet og tilgang til sosiale medier som mer verdifullt enn høyere lønn. Tre av fem respondenter mener de ikke trenger å sitte på kontoret for å være effektive.

Undersøkelsen, som er gjennomført i 13 land verden over og med 2.600 respondenter, viser at så mange som 66 prosent av arbeidstakerne forventer å ha tilgang til jobbinformasjon når som helst og hvor som helst, og de forventer å kunne bruke sin egen personlige mobil eller PC når de jobber. For de arbeidstakerne som har tilgang til jobbens nettverk, e-post og andre jobbapplikasjoner utenfor kontoret svarer nesten halvparten at de jobber mellom to og tre timer ekstra per dag. En fjerdedel jobber fire timer ekstra eller mer.

Undersøkelsen gir oss innsikt i hvilke nye forventninger og utfordringer som arbeidslivet vil bringe i årene som kommer. Den gir oss en god pekepinn på hvordan fremtidens medarbeidere ønsker å jobbe. Det er ingen tvil om at mobilitet og fleksibilitet i jobben kommer til å bli stadig viktigere fremover, og at bedrifter må sørge for en dynamisk IT-infrastruktur for å kunne møte disse forventningene, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge.»

http://www.cisco.com/web/NO/news/archive/news_2010_11_03.html

Om Clarke vil få rett i den siste prediksjonen, hvor folk flytter ut av byene, gjenstår å se. Det skjer nok ikke med dagens kommunikasjonsverktøy i hvert fall. Men kanskje gjettet Clarke bare 50 år for tidlig?

For flere innlegg om intranett, se gjerne også e-vitas blogg:

http://www.evita.no/ikbViewer/dolce-vita/forside

Kategorier:Intranett
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 03.04.13, kl. 16:11

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.

%d bloggers like this: